Elke dag een nieuwe klant
Eigenaresse, Monique ten Berge (1963) houdt van lekker eten en vindt worst “altijd wel feestelijk”. Zij adviseert haar klanten graag en goed. Ze weet hoe elke worst smaakt, want alles wat ze verkoopt, heeft ze eerst geproefd en goedgekeurd. In de winkel komen veel vaste klanten, maar er komt ook elke dag wel een nieuwe klant binnen. Ten Berge: “Mensen die hebben gehoord hoe leuk of goed het hier is, of uit nieuwsgierigheid”.
Smaak en herkomst
Het assortiment van 'Worscht' is breed. Naast worst is er van alles wat je met en naast worst kan nuttigen, zoals allerlei Amsterdamse biersoorten, wijn, noten, visjes in blik en rillettes van wilde gans. Maar je vindt hier ook messen, boeken en snijplanken. De herkomst is van groot belang. Zo moet het vlees niet alleen goed smaken, maar er moet ook met respect met de dieren zijn omgegaan. Dat de bron oké is, geldt voor haar hele assortiment. Als voorbeeld toont Ten Berge het kunstboek PIG 05049 van Christien Meindertsma, met foto’s van producten die van alle delen van één varken zijn gemaakt; en de snijplanken van ‘Stadsplank’, gemaakt van hout van Amsterdamse bomen.
Buurtbrood
Ten Berge is een grote voorstander van het behoud van kleinere, specialistische winkels in de stad. “Ze geven levendigheid in de stad en hebben een sociale functie in de straat en buurt; en er werken vaak mensen die echt iets kunnen vertellen over wat ze verkopen”. Zelf pakt ze regelmatig pakjes aan voor buren die niet thuis zijn. En op zaterdag is er speciaal voor de buurtbewoners ‘brood van Hartog’. “De mensen uit de buurt zijn ontzettend blij met de winkels hier. Ze zeggen ook vaak dat ze er erg gelukkig van worden”.
Dorp Amsterdam
Bij de opening heeft de zaak al heel wat media-aandacht gehad. “Dan blijkt Amsterdam een dorp te zijn”. Toch zou Ten Berge het heel leuk vinden “als het ‘Worstgenootschap’ hier zijn opwachting zou maken. Ze hoopt het hoofd van dit illustere genootschap, Fredie Beckmans, binnenkort bij de Open Atelier Route in de straat te kunnen begroeten.
Ambitie
Aan ambitie heeft Ten Berge geen gebrek, al gaat haar interesse ook uit naar andere dingen dan worst. Bijvoorbeeld onderzoekswerk dat voortkomt uit haar vorige loopbaan, waarin zij 30 jaar als zelfstandige voor tv en evenementen heeft gewerkt.
Maar: “Het leukste vind ik de winkel en als mensen terugkomen en dat dan blijkt dat ze het heel lekker vonden of super leuk. Dat blijft de grootste voldoening geven. Of dat ze iets op Facebook zetten, zo’n compliment dat je ervan kan blozen”.